Poštovaoci starih zanata u Kragujevcu moći će na besplatnim radionica Foruma mladih sa invaliditetom da nauče da pletu i heklaju.

Polaznici će biti organizovani u dve grupe – oni bez iskustva koji će dobiti priliku da nauče ove stare zanate i nešto iskusnije koji će raditi sa diplomiranim kostimografom kako bi naučili da svoje veštine uklapaju u savremene modne trendove.

Sav material i alat će biti obezbeđen, a radionice će voditi Maja Stevanović, instruktorka pletenja i heklanja i Ana Kolbjanova Radovanović, kostimograf i modni creator.

- Cilj projekta „Negovanje i čuvanje tradicionalnih zanata kroz savremenu modu” je da sačuva od zaborava zanate i veštine koji su tradicionalno vezani za nacionalni identitet i osobenosti ovog podneblja, ali i da se one osavremene u skladu sa aktuelnim modnim tokovima. Želja nam je da očuvamo nematerijalno kulturno nasleđe, a najveću korist će imati polaznici radionice koji će dobiti šansu da steknu nova znanja koja mogu da im koriste za eventualno zaposlenje i samostalni rad, objašnjava Ana Kolbjanova Radovanović.

Radionice za obe grupe polaznika održavaće se dva puta nedeljno od 19 časova u kancelariji Foruma mladih sa invaliditetom u Ulici Svetozara Markovića broj 7, a svi zainteresovani mogu da se prijave na broj telefona 064/3436195. Radionice počinju od 3. oktobra.

Najbolji radovi biće prikazani na promotivnoj izložbi koja će ujedno predstavljati početak nove, kragujevačke modne linije.