Predstavnici udruženja „Kragujevački kućni savet” i rukovodstvo „Energetike” nisu na jučerašnjem sastanku uspeli da se dogovore oko smanjenje cene grejanja u Kragujevcu. Iako je peticiju, koju je ovo Udruženje organizovalo prošle nedelje, potpisao veliki broj sugrađana, u „Energetici” su ostali pri stavu da osnova za pojeftinjenje nema.

U Udruženju ističu da je ovo preduzeće, od jula 2015. godine, imalo ogromne uštede u ceni energenata, da je smanjen broj zaposlenih, pa se uštedelo i na njihovim platama, kao i da je ostalo dovoljno zaliha uglja iz prethodne grejne sezone. Sve to po rečima Zorana Jovanovića, predsednika Udruženje je osnova da Kragujevčani od 15. oktobra dobijaju niže račune za grejanje za čak 25 posto.

Međutim, „Energetika” je uputila Gradskom veću zahtev za usklađivanje cene grejanja, što praktično znači da su tražili poskupljenje.

- Oni nigde nisu naveli da će grejanje da poskupi, već da usklađuju cene sa republičkom normom. Međutim, to znači povećanje cena za domaćinstva za 8 posto, dok će za privredu biti umanjene od 12 posto. Mi takvim odgovorom nismo zadovoljni i tražićemo prijem kod gradonačelnika Radomira Nikolića, istakao je Jovanović.

Na sastanku je ipak rešeno pitanje transparentnosti računa za grejanje, pa je rukovodstvo „Energetike” istaklo da će već na oktobarskom računu, koji stiže u novembru, biti jasno istaknut utrošak, kao i obrazloženje šta i kako se plaća.