Sudski izvršitelji pokušali su juče uz pomoć policije, po 13. put, da prinudno preuzmu pogon „Kuglična vretena” Fabrike reznog alata u Čačku, što su radnici sprečili.

Radnici su blokirali fabrički ulaz i sprečili sudske izvršitelje da uđu u fabriku i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 miliona dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

 Kordon policije je i juče, kao i prilikom ranijih pokušaja sudskih izvršitelja da preuzmu pogon FRA, blokirao sve prilaze fabrici, nedozvoljavajući novinarima da priđu fabrici sve dok izvršitelji nisu otišli.

Predstavnici fabričkih sindikata rekli su novinarima da je protiv 59 radnika FRA podneta krivična prijava zbog onemogućavanja izvršitelja da preuzmu pogon i oni su pozivani u policiju da daju izjave.

Menadžment fabrike je kupcu objekta pre šest meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 miliona dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra „prodaje” za dug od 30.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala „ispod svake cene”.

 FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom reznog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i nalazi se u fazi restrukturiranja. U fabrici je zaposleno 560 radnika.