Skupštinska Kadrovska komisija u Čačku poništila je konkurs za izbor direktora Ustanove za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju “Zračak” i naložila Upravnom odboru ove ustanove da raspiše novi. Ovu odluku opozicione odborničke grupe u Skupštini grada nazvale su skandaloznom.

Opozicija, koju čine Dveri i grupa građana “Za napredniji Čačak” istakla je da je konkurs za direktora “Zračka” poništen kako bi na to mesto bio postavljen kandidat vladajuće koalicije.

Na konkurs su se javila dva kandidata, a Upravni odbor ustanove za direktora je izabrao diplomiranu socijalnu radnicu Vesnu Tamljanović. Ona je trenutno zaposlena u Centru za socijalni rad u Čačku i nestranačka je ličnost. Drugi kandidat na konkursu bio je fizioterapeut Aleksandar Nešković, koga je podržavala vladajuća većina, ali nije ispunjavao uslove konkursa, budući da nije imao pet godina rada u struci.

Opozicija smatra da svako političko uplitanje u konkursnu procedure na najgrublji način narušava zakonitost postupka izbora direktora. Zabrinjavaju i nedovoljni pritisci na članove Upravnog odbora “Zračka” i Skupštinske kadrovske komisije, odnosno na one koji svoj posao treba da urade profesionalno i pravno utemeljeno, navodi se u saopštenju opzicije.

Predsednik Dveri Boško Obradović istakao je da se radi o klasičnoj podeli plena, jer je posle izbora, ustanova “Zračak” pripala Socijalističkoj partiji Srbije. Ova partija ima svog kandidata za direktora ustanove i pošto on ne ispunjava zakonske uslove za tu funkciju, započele su zakulisne radnje kako bi se onemogućilo da drugi kandidat postane direktor. Po rečima Boška Obradovića, gradonačelnik Čačka Milun Todorović ucenjen je da postavi bilo kod kandidata, koga izabere SPS, da bi i dalje imao njihovu podršku i ostao na svojoj funkciji.

Ovaj konkurs izazvao je potrese i u vladajućoj većini, pa je tako zamenica predsednika Skupštinske kadrovske komisije Gordana Marjanović, inače članica Srpske napredne stranke, podnela ostavku na to mesto, nezadovoljna svime što se događalo oko konkursa. U ostavci je kao obrazloženje navela da je pre svega čovek sa čašću, pa sve drugo.