U Ćupriji će tokom 2019. godine biti otvorene tri fabrike. Investitori stižu iz Kine i Turske.

Predsednik Opštine Ninoslav Erić najavio je da će u ovoj godini poslovanje u Ćupriji započeti kineske kompanije „Čong Ćia”, koja se bavi proizvodnjom plastičnih granula i „Ssuan hajlan” koja proizvodi čarape. Njima će se pridružiti i investitor iz Turske „Feka automotive” koja proizvodi automobilske kablove.

Turska kompanija, po rečima Erića, radi isti program kao i nemačka kompanija „Trak lajtu” koja je zbog sopstvenih problema odustala od izgradnje fabrike u Ćupriji. Za turkog investitora trenutno se radi projektno tehnička dokumentacija, a tokom godine će početi izgradnja fabrike.

Investitor će dobiti i subvencije za nova radna mesta.

Sa druge strane kineska kompanija „Čong ćia” je već zakupila deo objekta bivšeg „Velmortransa”, a oprema za novu fabriku je na putu za Ćupriju. Očekuje se da će proizvodnja krenuti u prvim mesecima 2019. jer je kineski investitor već registrovao firmu.

Slična situacija je i sa drugom kineskom kompanijom, jer je oprema poslata u Ćupriju 28. decembra i očekuje se da ona uskoro započne proizvodnju. Za radno mesto u njoj već je izabrano 30 radnika.