Više od 2,5 miliona dinara isplaćeno je za odštetu od ujeda pasa na teritoriji Ćuprije.

Do kraja oktobra prijavljeno je 73 slučaja ujeda pasa, što je samo jedan više nego prošle godine u istom periodu. Međutim, u toku 2017. godine odšteta u ovim slučajevima bila je za milion dinara manja.

Kako objašnjavaju u „Zoohigijeni“ situacija je takva jer je od početka 2018. godine samo petina građana Ćuprije prihvatila sporazum o poravnjanju sa lokalnom samoupravom dok su ostali poslušali savete advokata da će dobiti veću odštetu ako odmah podnesu tužbe sudu.

Direktor „Zoohigijene“ Goran Petrović ističe da jedna od advokatskih kancelarija u Nišu ima uvid u ujede pre nego što građani uopšte dođu u ovo preduzeće i daju izjave. Oni zatim zovu građane telefonom, šalju im punomoćja i garantuju da će na sudu dobiti od 50.000 do 80.000 dinara kao odštetu. Za sebe zadržavaju sudske troškove. To je, po njegovim rečima, uigrana procedura, iako se zna da onaj ko daje takve podatke čini krivično delo.

Petrović ističe da u velikom broju slučajeva do ujeda i ne dođe, a da je pred sudom merodavan dokaz potvrda lekara, najčešće iz Hitne službe. Međutim, naše pravosuđe ne pravi razliku između lekarske anamneze i dijagnostike povrede.

Petrović objašnjava da lekari u Hitnoj pomoći pišu da je pacijenta ujeo pas, a da ne utvrđuju da li je rana zaista tako i nastala ili se građanin zakačio za žicu. On dodaje da su neki građani od ovoga napravili biznis, pa tako imaju primer Ćupričanina koga je ove godine pas „ujeo“ tri puta, a sličan je slučaj i u drugim lokalnim sredinama .