U poslednjih sedam dana, od kako su izuzetno niske temperature, JKP Gornji Milanovac dnevno ima i po desetak prijava gradjana zbog zaledjenih vodomera ili vodovodnih cevi. Pet ekipa, koliko ih je svakodnevno na terenu, ne uspevaju da otklone sve kvarove, rekao je direktor JKP Gornji Milanovac, Rajko Nešković, za portal gminfo.rs.

- Najveći broj prijava bio je prvog dana mraza, kada se temperatura spustila na -20 Celzijusa. Taj dan imali smo 50 prijava zbog kvarova, uglavnom, uzrokovanih zaleđenjem vode u cevima, kazao je Nešković i dodao da je za ovih sedam dana prijavljeno oko 130 kvarova i najčešći problem je što šahte nisu urađene po standardima jer ima šahti koje su 60 cm dubine i širine pa radnici jedinice vodovoda i kanalizacije JKP se dovijaju na razne načine kako bi otklonile kvar na tako nepristupačnim vodomerima.

Nešković tvrdi da su 95 odsto regulisali sve kvarove koji su prijavljeni.

- Da ne ispada da se žalimo samo na korisnike, ima i naših propusta. Imali smo problem jer ne lede samo vodomeri već i pumpe u bazenima kao što je „Mramor 2” u Nevadama, Lunjevica bazen, Korčaginovo naselje.  Imali smo problem u Takovu u Živanićima gde nam je pregorela pumpa jer je zaledila pa je pumpala na prazno ali danas osim Semedraži i dela Loznja svi korisnici imaju vodu. Danas je na Rudniku restrikcija vode jer je zaledilo izvorište i ne možemo da odledimo instalacije na pumpi, rekao je Nešković

On apeluje na korisnike da zaštite svoje vodomere i prostorije u kojima se nalaze i tvrdi da će problemi tek nastati kada temperatura bude oko nule ili u plusu i da će dolaziti do pucanja instalacija.
- Vodovodne instalacije su sada zaledile ali kada temepratura bude iznad nule doći će do problema zbog širenja leda u cevima i te cevi će pući.

Nešković je dodao da su komunalne ekipe stalno na terenu i da rade u otežanim okolnistima ali i to da se prilagođavaju situaciji.