Pogon za otkup i plasman meda biće izgrađen u Rači, saopšteno je iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Po njihovoj oceni, opština Rača ponudila je najbolje uslove za izgradnju pogona, pa će tako uložiti 30 miliona dinara, kompletnu infrastrukturu, čija je vrednost između 80.000 i 100.000 evra, ali i plac na kome će se fabrika graditi.

Izgradnja pogona meda trebalo bi da počne naredne godine, a predračuni pokazuju da će za izgradnju i opremanje objekata biti potrebno izdvojiti 650.000 evra.

Na poziv Saveza da dostave predloge za izgradnju fabrike javila su se 32 grada i opštine, a Rača je izabrana među kandidatima koji su bili u užem izboru – Srbobran, Ćuprija, Surdulica i Mali Zvornik.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živanović istakao je za agenciju Beta da će pogon graditi iz sopstvenih sredstava i da će zbog toga radovi biti izvođeni u fazama, kako to sredstva budu dozvoljavala.

On je dodao da su pčelari došli na ovu ideju da bi imali sopstvenu fabriku za pakovanje i plasman meda, da niko ne bi više mogao da ih ucenjuje.

Za pčelare je ova godina bila najgora u poslednjih 80 godina jer je zbog loših vremenskih uslova proizvedeno samo 1.100 tona meda, čak pet puta manje od godišnjeg proseka. Zbog toga su pojedini otkupljivači med od suncokreta pčelarima plaćali samo 1,5 evra po kilogramu, iako mu je realna cena bila 2,1 evro.

Izgradnja sopstvenog pogona je zbog toga po oceni Živanovića mogućnost da pčelari za svoje proizvode dobiju odgovarajući novac.