Potrošnja struje u januaru u Pomoravskom okruga povećana je za 30 posto, istakli su u Elektrodistribuciji Jagodine. Do ovolikog povećanja potrošnje električne energije došlo je usled niskih temperature, ali i zbog velikog broja građana, koji su se, nezadovoljni cenom gasa, isključili sa gradske toplane.

Za poslednje dve godine se sa toplane isključilo oko 600 potrošača, dok se još uvek na gas greje administrativni centar grada, školske, predškolske i socijalne ustanove, ali i oko 5.600 domaćinstva.

Cena grejanja za domaćinstva iznosi 96,62 dinara, a iz toplane ističu da su tokom ledenih dana stanovi grejani cele noći.

Slične probleme imaju i oni koji se greja na drva i ugalj, jer su zbog izrazito niskih temperature potrošili tri puta više drva nego što su planirali. Iako su smatrali da će im ogrev potrajati do marta, mnogo su prinuđeni da kupuju drva, čija se cena kreće od 40 do 45 evra po metru kubnom. Zalihe uglja na stovarištima su male, pa je jedan broj Jagodinaca primoran da ogrev potraži u šumi.