Prosečna plata u Kraljevu isplaćena u novembru prošle godine iznosila je 47.801 dinar, izračunao je Republički zavod za statistiku. Većina Kraljevčana, na žalost, zarađuje znatno manje.

Kraljevčani, pokazuje statistika, zarađuju koju stotinu dinara manje od Kruševljana i Čačana, a znatno manje od Kragujevčana, čiji je prosek u novembru iznosio 54.522 dinara.

Plate Kraljevčana manje su od republičkog proseka koji iznosi 56.331 dinar, ali i od obračunatog kragujevačkog proseka. Statistika pokazuje da većina zaposlenih u Srbiji zarađuje manje od 43.511 dinara. Kada bi u statistiku zarada bili uključeni i nezaposleni koji prihode ne ostvaruju kraljevački „prosek” bio bi daleko niži.

Minimalna zarada isplaćena tokom novembra 2019. iznosila je 26.090,40 dinara. Na minimalcu u Kraljevu je većina zaposlenih u trgovini, te brojnim privatnim ugostiteljskim i malim proizvodinim objektima.

Znatno više zarađuju pojedini zaposleni u javnom sektoru. Na primer, prosečna plata u EPS-u, prema podacima koje je nedavno izneo Fiskalni savet iznosi oko 84.000 dinara.

Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz decembra 2018. godine, iznosila je 56.431 dinar. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za 7 do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

Kako se izračunava prosečna plata

Kada je obračun prosečne plate u pitanju treba imati u vidu da se prosečne zarade po opštinama odnose se na opštinu stanovanja, a ne na opštinu rada. Pa tako, na primer, ako neko živi u Kraljevu, a radi u Beogradu, njegova plata ulazi u kraljevački prosek.

Obračunom koji se primenjuje od 2018. godine obuhvaćene su i zarade zaposlenih u vojsci i policiji, što pre toga nije bio slučaj, ali i zarade zaposlenih na privremenim ili povremenim poslovima.