Kragujevac: Lekari ugradili veštačko rebro

 

Šezdesetogodišnja Jonka Mladenović, prva je pacijentkinja kojoj je tim lekara grudne hirurgije Kliničkog centra u Kragujevcu, ugradio rebro od medicinskog materijala. Ovo je prva intervencija ovakvog tipa u zemlji, a predstavlja novinu i u svetu.

Implant, koji je zamenio rebro pacijentkinje, napravili su stručnjaci sa Fakulteta inženjerskih nauka, koji su pre osam godina napravili i veštačku grudnu kost. Oni su na osnovu snimka, a pomoću kompjuterskog modeliranja i 3D štampača, konstruisali anatomski implant dužine 12 centimetara. Takva konstruisana kost je identična odstranjenom delu rebra.

Prof. Dr Nenad Grujović, upravnik Centra za informacione tehnologije, je istakao da su medicinski cement armirali i ojačali titanijumskom žicom, koja se koristi u standardnoj operativnoj praksi.

Operacija ugradnje implanta trajale je četiri časa, a „veštačko” rebro je sa jedne strane fiksirano za kičmeni stub, a sa druge strane za pripadajući deo rebra. Na taj način je zid grudnog koša vraćen u prvobitno stanje i pacijentinji je omogućeno normalno disanje.

Ovakvi veštački implanti mogu namenski da se prave za svakog pacijenta i mogu se primeniti u svim oblastima hirurgije.