Proslava Dana državnosti Republike Srbije – Sretenje, biće obeležena u Kragujevcu nizom manifestacija. Po prvi put ove godine obeležavanje praznika trajaće tri dana i počeće 13. februara naučnim skupom, a završava se Svečanom akademijom u porti Stare crkve i zgradi Stare skupštine.

Na naučnom skupu o ulozi i značaju Kragujevca u vreme kada je bio prva prestonica moderne Srbije, govoriće istaknuti srpski istoričari. Tom prilikom biće predstavljena i treća edicija „Miloševih venaca“ u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Narednog dana, 14. februara, u Konaku kneza Mihaila biće otvorena izložba Veroljuba Trifunovića pod nazivom „Arhitektura prestonog Kragujevca“, dok će se u holu Druge kragujevačke gimnazije delima srpskih autora predstaviti hor „Šlezinger“ i kragujevačka umetnica Danica Krstić.

Poslednjeg dana obeležavanja praznika, 15. februara, u porti Srate crkve i zgradi Stare skupštine biće organizovana tradicionalna Svečana akademija, koja je ove godine osmišljena prema scenariju kragujevačkog reditelja Dragana Jakovljevića.

Sretenje se obeležava kao Dan državnosti Republike Srbije u čast donošenja prvog srpskog ustava, koji je 1835. godine u Kragujevcu doneo knez Miloš Obrenović. Taj dan se označava i kao početak stvaranja samostalne i nezavisne države.