Kod Stare skupštine i u naselju Pivara u Kragujevcu osvanuli su grafiti sa porukom „Ciganima nož u vrat“. O tom incidentu predstavnici romske zajednice „Romanipen“ obavestili su gradsku upravu i zaštitnika građana.

Predstavnici lokalne samouprave su najoštrije osudili poziv na nasilje i istakli da grafiti predstavljau necivilizacijski čin, koji grad Kragujevac najoštrije osuđuju. Takođe, na zvaničnom sajtu grada navedeno je da su oni ružan prizor u gradu koji neguje duh tolerancije prema pripadnicima manjinskih grupa.

Iz gradske uprave pojavu grafita povezuju sa obračunom navijačkih grupa, čiji je sukob kulminirao tučom koja se dogodila pre desetak dana. Šta god da je motiv, nedopustivo je i moramo protiv toga da se borimo. Apelujemo na sve sugrađane da neguju i čuvaju duh tolerancije i zajedništva, navedeno je na sajtu grada.

Predstavnik obrazovno kulturne zajednice „Romanipen“ Božidar Nikolić istakao je da ovakvi incidenti u Kraujevcu nisu česti i da su do sada sa gradskom upravom brzo i efikasno rešavali sve probleme. Zbog toga će u četvrtak na Svetski dan tolerancije predstavnici lokalne uprave i zajednice „Romanipen“ zajedno prekrečiti grafite koji pozivaju na nasilje prema Romima.

Povodom ovog incidenta oglasili su se i predstavnici Šumadijske regije – Pokret slobodnih građana. Oni su zatražili hitnu reakciju nadležnih državnih organa i pronalaženje autora rasističkih grafita. U saopštenju dodaju da sličnih incidenata i ispoljavanja rasizma u Kragujevcu nije bilo ni u vremenu zla devedesetih godina, što bi dodatno trebalo da zabrine javnost Kragujevca.