Nemački „Simens”, koji je početkom prošlog meseca preuzeo kragujevačku kompaniju „Milanović inženjering”, planira da u tom pogonu proizvodi kompletna šinska vozila, saznaje dnevni list „Danas”.

Prema saznanjima ovog lista, u Kragujevcu će se u početku proizvoditi tramvaji, a potom i druga šinska vozila.

Srbija je, inače, ne tako davno propašću i fabrika vagona i lokomotiva u Kraljevu i Nišu u potpunosti ostala bez proizvodnje šinskih vozila.

Nekadašnja fabrika „Milanović inženjering” u Kragujevcu je proizvodila aluminijumske delove za vagone Siemensovih šinskih vozila, podseća Danas.

Nemačka kompanija planira da u naredne dve godine značajno proširi postojeće kapacitete sada svoje kragujevačke fabrike i da u njoj, najverovatnije u saradnji sa svojim budućim francuskim poslovnim partnerom, započne ne samo proizvodnju već i tehničko-tehnološki razvoj šinskih vozila.

Istovremeno, nekadašnji vlasnik firme „Milanović inženjering”, Bratislav Milanović, koji je nedavno u industrijskoj zoni Sobovica kupio 70 hektara zemljišta, planira, kako saznaje „Danas”, da na toj lokaciji formira tehnološki park za domaće i strane investitore.