Na Univerzitetu u Kragujevcu od 6. do 8. februara biće održan međunarodni skup „O fenomenu rata, o kulturi mira: Promišljanja, analize, iskustva”. Tokom tri dana biće održane akademska, javna i školska sesija na kojima će o fenomenu rata govoriti domaći, ali i stručnjaci iz Italije i Španije.

Skup počinje 6. februara, u 9.30, Akademskom sesijom na kojoj će biti organizovan okrugli sto pod nazivom „Teorijska i kulturno istorijska promišljanja o raznim vidovima fenomena rata”. Javnu sesiju će u 14 časova otvoriti rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nebojša Arsenijević. Na njoj će o ratu i kulturi mira govoriti predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Italijanskog institute za kulturu u Beogradu, ali i direktor Spomen parka „21. Oktobar” Slavoljub Jovanović i Stefano Petručani sa Univerziteta „Sapjenca” iz Rima.

Trodevni skup je deo aktivnosti međunarodnog projekta „Jugoslovenski ratovi: Druga strana evropske civilizacije” koji za cilj ima da iz raznih perspektiva razmotri fenomen rata, ali i da podseti građane na razarajuće delovanje ratnih dešavanja. Projekat se takođe zalaže za bolje shvatanje fenomena rata i širenje kulture tolerancije kao rezultata interkulturnog dijaloga.