Profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Predrag Stojanović, optužen za korupciju u aferi „Indeks”, pušten je iz pritvora nakon što je uplaćeno jemstvo od milion dinara, rekla je agenciji Beta predsednica Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković.

Nalog za njegovo puštanje iz pritvora dat je nakon što je sud dobio dokaz o uplaćenom jemstvu.

Stojanoviću je vanpretresno veće Višeg suda u Smederevu odredilo pritvor 17. novembra zato što je, na osnovu izveštaja policije, došlo do uverenja da optuženi u predmetu korupcije nastavnog osoblja na Pravnom fakultetu izbegava da se odazove na pozive suda.

Na tu odluku žalili su se optuženi i njegov advokat Staniša Nikolić, ali je Apelacioni sud odbio žalbe kao neosnovane.

Stojanović je uhapšen u martu 2007. godine, a suđenje je počelo u septembru 2009. godine.

Nakon toga, Stojanović se na sudu pojavio samo jednom i to pošto je predsednica sudskog veća Slađana Bojković zatražila pritvor za optuženog. Stojanović je tada, da ne bi bio priveden, došao dobrovoljno, ali zbog zdravstvenog stanja nije dao odbranu, već je obećao da će se redovno odazivati na sudske pozive.

Pošto nije održao reč, a nije dao odbranu na optužbu da je prodavao ispite iz predmeta koje je predavao, više puta je zatražen pritvor, a policija je redovno izveštavala sud da nije na svojoj adresi.

Na glavnoj raspravi 8. decembra Stojanović se izjasnio da „nije kriv ni po jednoj tački optužbe”, a njegovi advokati su tražili da sud ili ukine pritvor ili ga smesti na Vojnomedicinsku akademiju.

Stojanović je rekao da će se redovno odazivati pozivima suda ali, s obzirom da nije održao ranije datu reč, sudsko veće nije stavilo van snage odluku vanpretresnog veća i on je pritvoren.