Analize Instituta za javno zdravlje su pokazale da je voda za piće u Kragujevcu mikrobiološki ispravna, ali nije hemijski. Po rečima doktorke Jelke Ranković radi se o organoleptičkim osobinama koje su sugrađanima vidljive golim okom – mutnoća i boja. Analize su pokazale da je mutnoća vode povišena iznad dozvoljenih vrednosti čak i u vanrednim okolnostima.

Zbog toga je Institut za javno zdravlje juče dao preporuku studentskim domovima i predškolskim ustanovama da koriste flaširanu vodu. U Institutu ističu da su vanredne analize vode vršili na zahtev pravnih lica, a da će u toku dana izvršiti redovno uzorkovanje vode.

Pročitajte i: 

Kragujevac: Ustupljeno zemljište za Palatu pravde

Naša sagovornica ističe da je do povećane mutnoće vode došlo zbog povišene potrošnje, uzrokovane niskim temperaturama i očekuje da se situacija poboljša već danas ili u toku sutrašnjeg dana.

I u JKP „Vodovod i kanalizacija” ističu da je voda zamućena zbog neuobičajno visoke potrošnje i pucanja cevi usled niskih temperatura, pa ekipe ovog preduzeća intervenišu u proseku 15 puta dnevno. Međutim, u svim saopštenjima iz ovog preduzeća navodi se da je voda ispravna za piće, iako u Institutu ističu da iz „Vodovoda” nisu dobili zahtev za vanrednim uzorkovanjem vode tokom proteklih dana.