U Kragujevcu su završeni radovi na izradnji 210 stanova koji će biti dati na korišćenje mladim naučnicima. Sada sledi uvođenje strujnih instalacija, vode, kanalizacije i grejanja, a stanovi će po dobijanju upotrebne dozvole, po već utvrđenim kriterijumima biti dodeljeni na korišćenje.

Stanovi će mladim naučnicima biti izdati u zakup najmanje na pet godina, a stanarina koju korisnici budu plaćali biće manja od ekonomske cene. Posle pet godina, korisnici će imati mogućnost da stanove otkupe, a u prodajnu cenu će biti uključene sve stanarine koje je korisnik platio tokom pet godina stanovanja.

Od ukupnog broja stanova koji su izgrađeni, stotinu ih je jednosobnih, 70 jednoiposobnih, a 40 trosobnih i oni će biti namenjeni mladim naučnim istraživačima. O korisnicima stanova odlučivaće komisija sa kragujevačkog Univerziteta, a prvo će se bodovati stepen stručnosti, odnosno zvanje mladih naučnika, zatim zdravstveni i porodični status i na kraju da li su oba supružnika zaposlena na fakultetu i da li se bave naučnim radom.

Ovaj projekat sprovodi Ministrarstvo prosvete u saradnji sa lokalnom samoupravom i kragujevačkim Univerzitetom, a finansirala ga je Razvojna banka Saveta Evrope. Ovakav vid pomoći visokoobrazovanim mladim ljudima je podstrek u njihovom daljem radu i napredovanju.