Članovi karate kluba „Reikon“ iz Kraljeva, u sastavu Fudokan reprezentacije Srbije osvojili su ukupno 14 medalja na nedavo održanom Svetskom Fudokan šampionatu i kupu za decu u Štutgartu.

Na ovom prvenstvu je bilo 1.950 takmičara iz 44 zemalja sveta, a Kraljevčani su zablistali u više konkurencija.

Jedan od onih koji su se okitili zlatom je i mladi Strahinja Božović. On je postao prvak sveta u ekipnim i pojedinačnim juniorskim borbama preko 76 kg.

- Konkurencija je bila stvarno jaka. Bilo je teško, ali sam uspeo da se izborim. U početku nisam ni bio svestan šta sam postigao, tek kada sam se vratio kući shvatio sam da sam prvi na svetu, kaže Strahinja Božović za portal Pressek.

Prve pripreme sa reprezentacijom su počele u avgustu i od tad su bili baš inenzivni treninizi.

- Trenirao sam redovno u klubu, ali i kod kuće svakog dana, kaže Božović.

On je istakao da je ovo značajan uspeh, ali dodaje da nije imao nikakvu finansijsku podršku. Pokušao je, kako kaže, da je pronađe i od Grada i od firmi koje bi bile eventualni sponzori, ali pomoć je izostala.

Ovo je najveći uspeh karate kluba „Reikon“ iz Kraljeva do sada.

Zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Štutgartu su osvojili Amar Ašimi (mlađi pionir – kate), Sara Ašimi (pionir - kate i borbe), Strahinja Božović (junior - borbe pojedinačno i ekipno) i Ana Rančić (senior - borbe ekipno).

Srebrom su bili okićeni Amar Ašimi (mlađi pionir - kihon ipon kumite i borbe), Anđela Stanisavljević (pionir – borbe), Trifun Jakovljević (stariji pionir – kate) i Ana Rančić (seniori –tamašivari).

Bronze su pripale Anđeli Stanisavljević (pionir - kihon ipon kumite), Amaru Ašimiju (mlađi pionir – kate) i Trifunu Jakovljeviću (stariji pionir – borbe).