Reka Ibar u toku kroz Kraljevo zatrpana je đubretom, drvljem i kamenjem, pa prema svedočenju meštana, njeno korito liči na ploveću deponiju. Zbog visokom vodostaja, koji je nastao usled obilnih padavina i topljenja snega na obližnjim planinama, brza matica Ibra donosi gomili smeća sa Kosova, iz Sandžaka i Crne Gore.

Žitelji Kraljeva ističu da je smeće samo jedan od niza problema, budući da se decenijama u Ibru taloži fenol i teški metali, koji dolaze iz termoelektrana u Obiliću i „Trepči”. Sve to urzokovalo je da se na obalama Ibra nalazi oko stotinu malih deponije, ali i u priobalju njenih pritoka. Zatrpana đubretom je i obala uz šetalište u samom centru Kraljeva.

Miroslav Pavlović, iz ekološkog pokreta „Ibar” objašnjava da ova reka predstavlja prirodno blago koje moramo da sačuvamo, ali da je nevolja u tome što se ne radi samo o regionalnom, nego i prekograničnom problemu.

Uprkos velikim problemima sa kojima su Kraljevčani suočeni, dobra vest je stigla iz Zavoda za javno zdravlje, koji je hemijskim i biološkim analizama utvrdio da je voda za piće u potpunosti ispravna.