U Domu učenika srednjih škola u Kraljevu grupa učenika protestovala je tražeći da profesor Goran Bulatović ostane pedagog njihove grupe umesto da bude prebačen na administrativne poslove u istom domu, piše Danas.

Reč je o ustanovi u kojoj se krajem prošle godine dogodilo vršnjačko nasilje, zbog čega je jedan učenik isključen iz doma.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da profesor-vaspitač Goran Bulatović ne može više da vodi tu grupu, jer je tokom provere zaposlenih zbog prošlogodišnjeg incidenta naveo da ima zdravstvene probleme, a zbog kojih sada, po oceni nadležnih, mora biti prebačen na radno mesto adekvatno njegovim potrebama.

Naime, zbog slučaja vršnjačkog nasilja bila je pokrenuta procedura protiv svih službenih lica, od vaspitača do direktora doma, u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti zaposlenih.

- Tokom procedure Bulatović je tražio status invalida druge kategorije od inspekcije rada, što mu je i odobreno. Na taj način više nije mogao da obavlja funkciju profesora-vaspitača u domu sa grupom, jer nije u mogućnosti da radi tokom noći i prekovremeno, navodi se u objašnjenju ministarstva.

Ministarstvo prosvete je sugerisalo i da Bulatović nastavi da i dalje održava vaspitni kontakt sa decom iz doma, ali ističu da situacija deci „nije objašnjena na pravi način, već im je rečeno da gube vaspitača”, te smatraju da je „došlo do izvesne manipulacije decom”.

Oni su zaključili da je uprava Doma postupila u skladu sa zakonom i procedurama, ali je mogla da ima više pedagoškog senzibiliteta kada je reč o Bulatoviću i njegovoj vaspitnoj grupi.

- S obzirom na to da direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu ispunjava uslove za penziju, kao i da su se u toj ustanovi već dogodila dva incidenta za redom, biće pokrenuta procedura za izbor novog direktora, navodi se u saopštenju.