U Kruševcu je počela eksproprijacija zemljišta za deonicu autoputa Pojate – Preljina koja prolazi preko teritorije tog grada, a doneto je tridesetak rešenja od ukupno oko 2.100, saopšteno je posle sastanka predstavnika Koridora Srbije, Grada Kruševca i gradjana.

Koridori Srbije su postupku eksproprijacije posebno vodili računa o pravu privatne svojine, kazao je direktor izgradnje u tom preduzeću Aleksandar Senić.

- Poreska uprava je procenila da je vrednost poljoprivrednog zemljišta 200 dinara po kvadratnom metru. Posebno će biti tretirani svi zahtevi i objekti koji će biti predmet eksproprijacije, odnosno ukoliko postoje voćnjaci ili objekti u gradjevinskom rejonu onda se ta cena povećava, kazao je Senić govoreći o ekspropijciji na području Grada Kruševca.

Projekat za tu deonicu puta radi CIP, izgradnja bi trebalo da počne posle završetka eksproprijacije i dobijanja građevinske dozvole, a Senić je kazao da očekuje da će građevinska dozvola biti dobijena za dva meseca. O izvođaču radova na autoputu sa dve kompanije pregovara radno telo Vlade Srbije.

Eksproprijacija zemljišta se u Kruševcu sprovodi na području naselja Bivolje i Lazarica, a gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović najavila je da će izgradnja Moravskog koridora početi upravo radovima na deonici od Pojata do petlje Kruševac zapad, koja je duga 27,8 kilometara.

Ceo Koridor dug je 110 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 800 miliona evra.