U Kruševcu je izabrano 50 mladih ambasadora, učenika i studenata, koji će tokom jednogodišnjeg mandata proći neformalnu edukaciju i upoznati se sa radom institucija u ovom gradu. Cilj ovog projekta je da se mladi upoznaju sa radom lokalne samouprave kako bi na pravi način prezentovali i unapredili kulturni život svog grada.

Mladi ambasadori će svojim direktorima i dekanima predati ovlašćenja svih obrazovnih i kulturnih institucija, kako bi u svojim školama i fakultetima mogli da informišu svoje kolege.

Ambasadori su promovisani na svečanosti u Mozaik sali u Kruševcu, a simbolične značke podelili su im načelnik Školske uprave Zoran Asković, direktor Sportskog centra Dragan Lazić i direktorka Biznis inkubator centra Dragana Bogdanović.

Ovo je već treća generacija Mladih ambasadora u Kruševcu, a program postoji od 2014. godine, kada su ambasadori birani samo u NIšu. U želji da se ovaj pozitivan primer proširi i na druge gradove Mladi ambasadori se od 2015. biraju i u Kruševcu i u Novom Pazaru.

U okviru programa se, u saradnji sa drugim organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama, sprovode aktivnosti koje podstiču jačanje kapaciteta mladih. One su usmerene na međusektorsku saradnju, ali i na lično usavršavanje mladih sa idejom daljeg doprinosa lokalnoj zajednici.

Trenutno je aktuelan projekat “EU ambasadori”, u kome mladi, uz podršku MInistarstva za evropske integracije, istražuju primere dobre prakse iz oblasti kulture, preduzetništva i obrazovanja u zemljama Evropske unije.