Viši sud u Kragujevcu doneo je prvostepenu presudu po kojoj država Srbija treba da nekadašnjem vlasniku i direktoru RTV „Stil” iz Lapova Radosavu Laziću nadoknadi štetu u iznosu od više od 7.600.000 dinara, ne računajući kamatu, piše UNS.

Prema presudi, država Srbija treba da Laziću, koga je zastupao advokat Zlatan Maksimović, nadoknadi štetu izazvanu, „protivzakonitim postupanjem njenih organa, zbog neosnovane naplate tužiocu“, „zbog oduzetih pokretnih stvari”, i zbog štete nastale, jer je RTV „Stil” bila onemogućena da posluje.

To je epilog sudskog spora pred Višim sudom u Kragujevcu, koji je trajao od 2016. godine, a pokrenuo ga je Radosav Lazić, devet godina pošto je Poreska uprava u Svilajncu odlukom o blokadi računa ugasila RTV „Stil“.

Tu odluku Poreska uprava u Svilajncu donela je 2007. godine, ubrzo pošto je na RTV „Stil“ emitovana emisija „Ispadanje” u kojoj su gostovali tadašnji predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović Bidža i član Demokratske stranke i nekadašnji predsednik opštine Batočina Radiša Milošević.

Lazić je u izjavi „Politici” 2016. naveo da su predstavnici Demokratske stranke u to vreme organizovali referendum za smenu Dobrivoja Budimirovića Bidže, pa da je TV duel bio neka vrsta referenduma pre referenduma. Predstavnik Demokrata, tada je, navodi Lazić, u emisiji dobio manje sms glasova gledalaca.

- Televiziju je ugasila Poreska uprava u Svilajncu, ali ne mogu da se otmem utisku da je tome kumovala i politika, odnosno naša partijska država, rekao je Lazić 2016. godine u razgovoru za „Politiku”.

Poreska uprava u Svilajncu je 36 sati posle emisije ušla u prostorije RTV „Stil“ , blokirala račun toj kući i tako joj onemogućila rad.