Bijenalna manifestacija likovne - vizuelne umetnosti „Memorijal Nadežde Petrović”, 28. po redu, otvorena je u Umetničkoj galeriji u Čačku uz dva performansa - Miše Savića „Crna kutija” i „Slučaj Bares” Bojana Đorđeva.

Tema ovogodišnjeg Memorijala je "Pred sudom", a izlažu 24 umetnika i umetničke grupe iz zemlje i inostranstva, u selekciji istoričara umetnosti Stevana Vukovića i Simone Ognjanović. 

Memorijal je svečano otvorila istoričarka umetnosti Irina Subotić koja je naglasila da izložba „Pred sudom”, kroz četiri kategorije pod nazivima „Istrastraživanje i suđenje”, „Sukobi oko normativnosti”, „Umetnik u sukobu sa zakonom” i „Zakon u sukobu sa poimanjem pravde”, je potvrda svevremenosti i vitalnosti umetnosti. 

Na svečanosti otvaranja govorili su i gradonačlelnik Čačka Milun Todorović, direktorka Umetničke galerije u Čačku Milica Petronijević i selektori izložbe. 

Prema odluci Saveta galerije, ove godine tradicionalne nagrade - Nagrada Memorijala i Nagrada galerije, neće biti dodeljene, već će biti dodeljena samo nagrada publike, jer će tako, u duhu ovogodišenje teme Memorijala publika doneti sud o najboljem umetničkom delu. 

Memorijal, koji svake druge godine organizuje Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, u znak sećanja na slavnu srpsku slikarku čije ime nosi, otvorena je do 1. novembra.