Jovica Nikolić, vatrogasac na železnici iz Lapova ima redak talenat. Piše priče u kojima svaka reč počinje istim slovom i pravi neobične skulpture od drveta.

Jovica je rođen 1957. godine i radio je na železnici kao vatrogasac. Do sada je objavio 5 knjiga, aktivno piše pesme i priče, ali su najjupečatljivije one u kojima svaka reč počinje istim slovom.

- Slučajno se desilo da sam počeo tako da pišem. Prva priča mi je bila vezana za prugu. Napisao sam tu prvu priču na slovo „p“ i onda su me drugari terali da nastavim. Nisam koristio rečnik. Prvu knjigu sam napisao o pružnom poslovođi i cela knjiga je imala tri hiljade reči koje počinju na slovo „p“, rekao je za portal Pressek, Jovica Nikolić.

Prošle godine je biblioteka „Slovo“ objavila je njegovu knjigu „Od A do Š“ koja je obuhvatila celu azbuku. Ima 7.537 reči, od toga 6.750 koje je Jovica samo jednom upotrebio.

- Najviše muke mi je zadalo slovo „nj“. Priča „Njuškalo“ ima samo 21 reč, ali i to sam uspeo da napišem, objašnjava Jovica i priča zanimljivost kako je kupcima knjige poklanjao supu iz kesice sa slovima.

Dodaje da je imao promocije u 15 opština u Srbiji, a svoje knjige predstavio je i publici u Banjaluci i Frankfurtu.

- Put me je odveo i u Frankfurt. Bio sam njihov specijalni gost iz Šumadije. To je bila velika čast, jer su pre mene gostovali Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović i drugi. Drago mi je što je publika svuda odlično reagovala, kaže Nikolić.

Pored pisanja, Nikolić se bavi i pravljenjem skulptura od panjeva koje pronalazi u Liparskom potoku, Lepenici i Velikoj Moravi.

- Obično u zimsko vreme siđem do reka i razgledam panjeve. Svaki je priča za sebe. Neke sam nalazio u vodi, a neke na obali i onda prepoznajem oblike. To su uglavnom neke ptice ili životinje. Tu je priroda učinila svoje. Ja ih očistim, izbrusim, šmirglam, na kraju lakiram i onda su spremne skuplture za izložbu, kaže ovaj umetnik.

Do sada ima 65 gotovih skulptura i još 50 panjeva koji čekaju da se obrade. Ističe da voli i da poklanja svoje radove, uglavnom pesničkim udruženjima kod kojih gostuje.

Trenutno piše novu knjigu o Čika Dači. Na taj način, želi da se, kako kaže, oduži čoveku koji je rođen u Lapovu, a doneo je 1903. godine prvu fudbalsku loptu u Kragujevac.