Više desetina radnika Staklare, koji su dobili otkaze kada je fabrika otišla u stečaj, podnelo je prethodnih dana tužbe za poništenje otkaza. Inspekcija rada savetovala im je da tako postupe, pošto je u međuvremenu Privredni apelacioni sud ukinuo rešenje o stečaju, a oni nakon toga nisu vraćeni na posao.

- Kako su, u obraćanju medijima, više puta ponovili, predstavnici veće grupe radnika koji sebe zovu „otpuštenima preko fejsbuka” tužbe su jedini pravni način da se njihov status reši, jer su u toku perioda nakon poništenja stečaja više puta odlazili ispred fabrike, razgovarali sa rukovodiocima, ali nikakvo konkretno rešenje nisu time izdejstvovali, zapravo nisu vraćeni na posao, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu opštine Paraćin.

Dragan Dinić, jedan od bivših radnika SFS, rekao je da je nekolicini radnika nuđeno da povuku tužbe, a da na posao budu vraćeni uz ugovore o privremenim i povremenim poslovima, koji važe mesec dana, što su oni odbili, iz straha da tek onda, ako im takvi ugovori ne budu produženi, neće imati nikakav pravni lek za rešavanje problema.

- S obzirom na to da je rešenje o ukidanju stečaja doneto 24. novembra „otpušteni preko fejsbuka” znaju da u roku od 60 dana, a to znači do 24. januara, treba da podnesu tužbe za poništenje otkaza, a to savetuju i onima koji trenutno u fabrici rade, jer su i oni 20. septembra, kad je stečaj otvoren, dobili otkaze, a sada rade sa ugovorima o privremenim poslovima, jer će se, u slučaju da im ti ugovori ne budu produžen, naći u bezizlaznoj situaciji, navodi se na sajtu opštine.

Prema njihovoj proceni, fabriku moglo da tuži više stotina radnika.