U industrijskoj zoni „Zmič” u Paraćinu danas su počeli radovi na unapređenju poslovne infrastrukture kako bi se proširili kapaciteti ove zone i stvorili uslovi za privlačenje investicija. Radovi koje finansira Evropska unija (EU) preko programa EU PRO sa oko 300.000 evra podrazumevaju izgradnju pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu zone što će omogućiti da se otvori novi blok parcela.

- Trenutno je 17 preduzeća kupilo parcele u zoni, a deset objekata je izgrađeno ili u izgradnji. Očekujemo da već naredne godine u industrijskoj zoni radi oko 20 preduzeća koja će zapošljavati ljude što je važno za Paraćin ali i celo Pomoravlje, jer je lokacija zone takva da posao mogu da dobiju i stanovnici Ćuprije i Jagodine, rekao je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin prilikom obilaska zone „Zmič”.

Prema njegovim rečima, opština odgovara na potrebe investitora jer velika preduzeća u skladu sa zakonskim okvirom zemljište mogu da dobiju bez naknade, dok se za manja preduzeća parcele izdaju po povoljnim cenama. Takođe izgradnja objekata se lako započinje zahvaljujući efikasnosti lokalne administracije u izdavanju potrebnih dozvola.

Paunović je istakao i da će opština u fazama graditi i industrijski park u Industrijskoj zoni „Zmič” pod komercijalnim uslovima za koje je dobila saglasnost od države, dok je švedska firma „Rimaster” već počela da radi u Paraćinu i u narednom periodu treba da zaposli oko 1.000 ljudi.

Inače, Paraćin je jedna od devet lokalnih samouprava u kojima se uz podršku Evropske unije realizuju projekti unapređenja poslovne infrastrukture sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje i privuku investicije.

Radove, čiji je rok za izvođenje 90 dana, će izvesti grupa koju zastupa „Putotehna“ iz Paraćina, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Paraćin.