Prosečna neto plata u Ćupriji, u julu mesecu ove godine, bila je za gotovo 10.000 dinara niža od republičkog proseka. Zaposlenim Ćupričanima, naime, na račun je leglo 44.246, dok je prosečna zarada na nivou republike u isto vreme iznosila 55.042 dinara, zabeležio je Republički zavod za statistiku.

Većina Ćupričana koji imaju posao zarađuju manje od zabeleženog proseka. Ista praksa važi i na nivou republike. 

Naime, istraživanje pokazuje da je takozvana medijalna neto zarada za jul na nivou Srbije iznosila 42.534 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu manju od navedenog iznosa. Prevedeno na prosek Ćuprije, većina zapravo zarađuje manje od 32.000 dinara.

Inače, po visini zarada u Pomoravlju Ćuprija se nalazi na četvrtom mestu. Među žiteljima pomoravskog okruga najplaćeniji su stanovnici Despotovca, sa prosekom od 47.515 dinara. Slede Paraćinci (45.153 dinara), dok se Jagodinci (44.793) nalaze na trećem mestu.

Manje plate nego u Ćupriji isplaćene su zaposlenima u Rekovcu i Svilajncu I to za u proseku po 1.000 dinara.

Istraživanje o zaradama Republičkog zavoda za statistiku zasniva se na podacima iz obrasca Poreske prijave za porez po odbitku (obrazac PPP-PD). Prosečne zarade izračunavaju se na osnovu iznosa obračunatih zarada za izveštajni mesec i broja zaposlenih koji je izražen ekvivalentom punog radnog vremena.