Skupština Smedereva usvojila je predlog za prodaju zemljišta i hale u svojini grada koja je pod zakup izdata finskoj kompaniji za proizvodnju kablova za auto-industriju PKC. Hala, koju je grad izgradio uz pomoć kredita za 7,8 miliona evra, bitće ponuđena na prodaju po ceni od 6,3 miliona evra, a oglas za prodaju imovine biće raspisan u kratkom roku.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je kao predlagač, ocenila da je u pitanju „posao veka“ i navela da pregovori sa upravom PKC-a traju dve godine, nakon što su iskazali nameru da otkupe parcelu od 19 ari i halu na više od 18.400 kvadrata.

Avramović je rekla da će u slučaju da PKC bude novi vlasnik, pored otplaćenog kredita i druge hale od 3.000 metara kvadratnih, koja je takođe zgrađena od kredita, saobraćajnice i infrastrukture koji ostaju u javnoj svojini, Smederevo prihodovati i oko 2,5 miliona evra.

Ona je dodala i da će PKC izgraditi još 10.000 kvadrata i uposliti još 2.000 radnika, pored sadašnjih 2.700 zaposlenih.

Ukoliko se na konkursu za prodaju javi drugi kupac sa boljom ponudom, u obavezi je da PKC-u nastav da izdaje halu još šest godina, jer je prethodni ugovor o zakupu sklopljen pre 10 godina.

PKC je na ime zakupa u budžet Smedereva od 2015. uplatio skoro četiri miliona evra.