Konzorcijum koji čine privredna društva “Đerdap usluge” a.d. Kladovo i “Emporio team” doo iz Beograda dobio je na desetogodišnje upravljanje turistički pristan u Smederevu. Svečana primopredaja obavljena je juče, a Konzorcijum je dobio i Rešenje o upisu u registar lučkih i pristanišnih operatera. Time je ovaj Konzorcijum postao zvanično prvi operater koji će svoju delatnost obavljati na međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu narednih deset godina.

Šlep pristan, vredan 25 miliona dinara, bio je obezbeđen još prošle godine uz pomoć Ministarstva trgovine i turizma, ali zbog usvajanja seta zakona u ovoj oblasti, od trenutka postavljanja on nije bio u funkciji. Lokalna samouprava ga je ustupila Agenciji za upravljanje lukama, koja je raspisala tender za dobijanje lučkog operatera.

Krajem oktobra Ugovor o obavljanju lučke delatnosti u međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu potpisan je između Agencije za upravljanje lukama i Konzorcijuma.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović istakla je na ceremoniji primopredaje da je ovo veliki pomak za grad, koji ima mnogo turističkih potencijala, koji do sada nisu bili iskorišćeni na pravi način.

- Ovo je trenutak da spojimo Agenciju za luke, operatera i naše javno preduzeće, sa željom da kruzeri i turistički brodovi staju kod Smedereva i tako značajno pokrenemo turizam. Grad ima šta da pokaže, imamo Vilu Obrenovića, Tvrđavu i mnogo istorijskih spomenika i znamenitosti koje mogu da budu interesantne za turiste. Uz pomoć države radimo na izmeštanju industrijskog koloseka, a želja nam je i da otvorimo Tvrđavu i da ona dođe na Uneskovu listu, kako bi mogla da se koriste značajna sredstva za njenu revitalizaciju i osmišljavanje sadržaja unutar zidina, istakla je Avramović.

Predstavnik Agencije za upravljanje lukama Vladimir Pavlović istakao je da je u proteklom periodu Agencija kao prioritet odredila razvoj kruzinga i putničkih pristaništa na Dunavu i da su ove godine otvorena dva pristaništa u Kladovu i Smederevu.

On je izrazio nadu da će Smederevo iskoristiti sve potencijale koje pruža priliv novih turista, kao i mogućnosti za razvoj i zapošljavanje novih ljudi u oblasti rečnog turizma.