Agencija za upravljanje lukama u saradnji sa Razvojnim programom UN (UNDP) pokrenula je projekat „Probudi Dunav” koji ima za cilj razvoj domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na međunarodnim putničkim pristaništima na Dunavu. Projekat će doprineti razvoju gradova ovog područja koji će biti ucrtani na turističku mapu Evrope.

Kako je najavljeno, projekat „Probudi Dunav” promoviše prirodno i kulturno nasleđe Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta i ogroman potencijal koji se otvara razvojem vodnog saobraćaja i turizma donjeg Podunavlja.

Cilj je budućim turistima koji se odluče na putovanje Dunavom ponuditi skup znamenitosti i aktivnosti u gradovima koji leže na obali ove veličanstvene reke i istaći njihovu neraskidivu vezu i dalji potencijal.

Da podsetimo, strategija razvoja vodnog saobraćaja u Srbiji za period od 2015-2025. godine predvidela je izgradnju 16 putničkih pristaništa za međunarodni saobraćaj.

U razvoj pristanišne infrastrukture na Dunavu, u poslednje dve godine, uloženo je130 miliona dinara.

Putnička pristaništa u Smederevu i Kladovu dobila su u 2017. godine svoje operatere i moći će u ovoj nautičkoj sezoni da dočekaju prve kruzere i inostrane turiste.