Ulična akcija pod nazivom „Smem li da pitam šta dišem?”, održaće se na Trgu Republike u Smederevu, u ponedeljak, 22. aprila, od 15 do 17 sati.

Tokom akcije, Smederevci će biti u prilici da nadležnim institucijama na jednostavan način pošalju zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zagađenošću vazduha, a moći će i da učestvuju u kvizu znanja u vezi sa aerozagađenjem u Smederevu i osvoje simbolične nagrade.

Neke od tema o kojima će razgovarati sa aktivistima jesu da li postoje sredstva u budžetu grada namenjena za zaštitu životne sredine, u kom delu Smedereva je najzageđniji vazduh, rade li svi merači nivoa zagađenosti i da li su postavljeni na prave lokacije.

Ulična akcija je deo kampanje Srbija do informacija u okviru koje su aktivnosti sprovedene i u Valjevu, Kragujevcu, Užicu, Somboru, Prijepolju i drugim gradovima širom Srbije. Cilj kampanje je informisanje građana o pravu javnosti da zna.

Ovo pravo kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da traže informacije koje su nastale tokom rada ili su u vezi sa radom organa javne vlasti.

Akciju organizuje udruženje građana „Crta” i lokalna inicijativa „Crveni bedževi”.