Železara „Hbis Srbija” u prvom tromesečju ove godine proizvela je 437.000 tona čeličnih odlivaka, odnosno šest odsto više nego u istom periodu lane, potvrđeno je RTS-u u kompaniji.

Železara je prva na listi srpskih izvoznika.

Smederevska železara, u vlasništvu kineskog giganta „Hbisa”, povećanje proizvodnje pospešila je većim angažovanjem proizvodnih kapaciteta. I pored ograničenja izvoza, dostižu, kažu, ciljeve koje je kompanija predvidela Biznis planom.

- Obim isporuke gotovih proizvoda u prvom kvartalu je iznad plana za ovu godinu, a primakao se obimu plasmana u istom periodu prošle godine. Nažalost, Srbija je potpala pod sistem kvota Evropske komisije, pa je samim tim „Hbis Srbija” prinuđena da posluje u datim okolnostima, što otežava i plasman naših proizvoda na tržište Unije, saopšteno je iz ove kompanije u Smederevu.

Da podsetimo, Železara Smederevo je privatizovana 2016. godine. Sa kineskim vlasnikom zadržala je 5.200 zaposlenih i za kratko vreme približila se maksimalno projektovanom kapacitetu od 2,2 miliona tona čelika godišnje. Pokriva samo 1,5 odsto tražnje za čelikom tržišta Evropske unije.