Dugovanja fabrike šinskih vozila „Goša” u stečaju, u Smederevskoj Palanci, premašuju tri milijarde dinara, što je višestruko iznad vrednosti imovine, te nije realno očekivati da svi poveroci, od kojih je najveći država, mogu biti namireni, kaže, za „Novosti” stečajni upravnik Goše Aca Mitić.

- FŽV „Goša” je prezadužena fabrika koja generiše gubitke od 2011. godine, zbog čega je bivši vlasnik ŽOS „Trnava” i odlučio da se povuče uz prenos kapitala na offshore kompaniju „Lisnar holding”. Zvanično, ukupna dugovanja su više od tri milijarde dinara, dok je knjigovodstvena vrednost fabrike 1,6 milijardi, mada smatram da je ta cifra veća od realne, kaže stečajni upravnik „Goše” Aca Mitić.

On navodi da je najveći poverilac Poreska uprava sa 560 milina dinara. Fondu za razvoj Republike Srbije duguje se 150 miliona, radnicima za plate 243 miliona dinara, dobavljačima u zemlji 284 miliona, a dobavljačima u inostranstvu 53 miliona dinara.

Podsetimo, vlasnik „Goše” bila je ŽOS „Trnava”, koja je u aprilu 2017. fabriku prodala kipaskoj firmi „Lisnart”, a potraživanja prenela na čerku firmu ŽOS „Zvolen”. Zahtev za pokretanje stečajnog postupka podnela je zemunska firma „Capital Consulting”, koja je potraživanje od 400.000 evra kupila od ŽOS „Zvolena”.

Ostaje neizvesno, pišu „Novosti”, hoće li nakon prodaje fabrike ostati novca da se namire radnici.

Posle pokretanja stečaja, na evidenciji NSZ su 324 radnika „Goše”, koji su, podsećamo, zbog 25 neisplaćenih zarada, štrajkovali od marta do jula prošle godine.