Istorijat Narodne biblioteke Srbije od njenog formiranja do bombardovanja 6. aprila 1941. godine biće predstavljen u Gradskoj biblioteci „Radoje Domanović” u Topoli kroz knjigu „Kuća nesagorivih reči”  i dokumentarni film „Sećanja iz pepela”, koji je po njoj nastao.

Knjiga „Kuća nesagorivih reči”  istoričara Dejana Ristića, koncipirana je kroz četiri veće celine koje prate isto toliko osnovnih hronoloških perioda nastanka, rada i razvoja Narodne biblioteke Srbije.

Dokumentarni film „Sećanja iz pepelaˮ, nastao je iz rukopisa same knjige i predstavlja pokušaj da se javnosti predstave najznačajnija naučna saznanja o Narodnoj biblioteci Srbije, kao i neki od najdragocenijih segmenata kulturnog nasleđa koji svedoče o burnoj i dinamičnoj istoriji srpske nacionalne biblioteke.

Jedna od svakako najinteresantnijih činjenca koje knjiga i film obelodanjuju je datum i mesto nastanka nacionalne biblioteke. Dugo se, naime mislilo da je ona proistekla iz javne biblioteke čiji je osnivač 27. februara 1832. godine u Beogradu bio knjigovezac Gligorije Vozarović. Pažljivo prateći dokumenta autor je utvrdio da je nacionalna biblioteka osnovana 12. jula 1838. godine u Kragujevcu, spajanjem biblioteke u sastavu Ministarstva prosvete i knjižnog fonda ranije formiranog pri Tipografiji u Beogradu.

U program koji će u četvrtak, 15. decembra, biti organizovan u Gradskoj biblioteci u Topoli pored autora knjige dr Dejana Ristića, učestvuju dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, načelnica Sektora za nabavku i obradu bibliotečkog materijala Univerzitetske biblioteke  „Svetozar Marković“ u  Beogradu i Dejan Đurić, profesor istorije iz Topole.

Program počinje u 18 sati.