Nezadovoljan činjenicom što se ulaz u crkvu na Oplencu naplaćuje, naš čitalac Nenad Mišić se obratio Eparhiji šumadijskoj, ali i Agenciji za borbu protiv korupcije, iz čijih odgovora se vidi da se ne zna ko je nadležan za ovaj namet, te su ga uputili da se obrati Ministarstvu kulture, piše Danas.

– Inače, kada se plati ulaz u Crkvu Svetog Đorđe dobije se račun bez PDV-a. Ulaz u crkvu se naplaćuje čak i deci. Smatram da je ovo nedopustivo, poručio je Mišić.

Na pitanje zašto se naplaćuje ulaz, iz Eparhije šumadijske su mu rekli da je odluku o naplati ulaznica u kompleks Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića, u čijem sastavu se nalazi i crkva, doneo UO Zadužbine.

- Shodno tome, Eparhija šumadijska nije u mogućnosti da utiče na ovu odluku, poručili su.

Mišić se potom obratio Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je njegovu predstavku prosledila Ministarstvu kulture, konstatujući da je ono zaduženo za rad i funkcionisanje zadužbina, te da Agencija nije nadležna u ovom slučaju.

Iz Zadužbine Petra I Karađorđevića potvrdili su da je odluku o naplati ulaznica doneo UO Zadužbine, sastavljen od predstavnika koje imenuje Ministarstvo kulture, zatim lokalna samouprava, zaposleni u Zadužbini ali i Eparhija šumadijska.

- Ulaznice se ne naplaćuju za ulaz u crkvu, nego za obilazak zadužbinskog kompleksa. Od prihoda od ulaznica izdržava se Zadužbina, naveli su.

Da li je zaista neophodno naplaćivati po 400 dinara za odrasle i 300 dinara za decu za ulaz u kompleks na Oplencu, odgovor će na kraju dati Ministarstvo kulture.