Od ustanove kulture koja gotova da nije imala svojih programa, za kratko vreme Dom omladine u Kragujevcu se vratio na staze „stare slave”. Samo u junu kragujevačka publika može da poseti čak 21 program: od upravo završenog „Šumadijskog bluz i jazz fesivala”, nekoliko predstava, likovnih izložbi, Kinoteke utorkom na otvorenom, DJ večeri sredom...

Direktor Đorđe Đoković, najavljuje brojna zanimljiva dešavanja i tokom leta, kada će većina programa biti realizovana na otvorenom.

Najavili ste i brojne programe tokom leta, kada većina ustanova kulture „ne radi”?

- Imamo baštu koja je jedan od najboljih prostora u gradu, koji je potpuno bio neiskorišten. Trudićemo se da se broj programa tokom leta ne smanjuje. Možda bude manje svirki, ali ne i ostalih programa.

Mislim da Kragujevčani zaslužuju da i tokom leta imaju dobre programe.

Primera radi, DJ večeri održavaće se svake srede, u galeriji. Isto tako cilj nam je i da likovne programe, da tako kažem, prilagodimo mlađoj publici. U junu skoro svakog dana imaćemo neki događaj. Verujem da će svako moći da pronađe nešto za sebe.

Programi Doma omladine, od vašeg dolaska su veoma ambiciozni. Koje su to novine?

- Prva ideja nam je bila da novim programima privučemo mlađu publiku, pošto je u jednom trenutku to postao veliki i vidljiv problem. Dom omladine je oduvek bila ustanova kulture koja se obraća upravo mlađoj publici – sada novim programima taj trend pokušavamo ponovo da uspostavimo. Ideja je jednostavna: što više programa, da svake večeri neko pronađe ono što ga zanima.

To pokušavamo novim muzičkim programima i festivalima, za koje postoji interesovanje u gradu. Takav je nadevno završen Festival uličnih svirača, kao i Fesival bluza i jazz-a.

Želja nam je bila da što veći broj mladih bendova koristi kapacitete Doma omladine. Objavili smo i novo muzičko izdanje „Fitnesa”, a u pripremi su i izdanja„Larske”, i „Lura”...

Pored već tradicionalnih školica, novoosnovan je i i hor za najmlađe, mala škola instrumenata, takođe za decu od 5 godina, a trudimo se da Škola gitare „Oktava” dobije više prostora...

Mladi glumac Bratislav Janković preuzeo je Dramski studio i to za sada odlično funkcioniše.

Pokrenuli smo i Festival profesionalnih pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija, koji će se održati početkom avgusta, na letnjoj sceni Doma omladine.

Uveli ste i filmski program pod nazivom „Kinoteka utrokom”?

- Svakog utorka od 20 sati, dakle u stalnom terminu, ide „Kinoteka utorkom”. Mesec maj je bio posvećen Kurosavi, dok ćemo u junu prikazivati filmove Voltera Hila. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a tokom leta filmovi će biti prikazivani u letnjoj bašti Doma omladine.

„Arsenalizacija” je program Doma omladine, ali ne i „Arsenal fest”. Čiji je „Arsenal”?

- To nije naš festival. Reč je o privatnom festivalu.

Kada su festivali u pitanju, ali i redovni programi u kulturi, sve češće se postavlja pitanje kako finansirati takve manifeatacije. Kakva je situacija Domu omladine?

- U prinicpu za sve programe u ovoj godini dobili smo podršku lokalne samouprave. Svi festivali su pod okriljem grada. Zato smo se i odlučili da za sve ono što finansira grad ulaz bude besplatan, a za programe koje sami finansiramo naplaćujemo ulaznice. Za sada je to dobar model.

Kada ce početi rekonstrukcija dvorane „Šumadija”?

- Radi se projekat, rok je, mislim, mesec ili dva. Nakon toga bi valjalo početi realizaciju tog projekta koji nije ni malo jeftin. Važno je napomenuti da je grad preuzeo sve obaveze na sebe vezano za dvoranu „Šumadija”. Planovi postoji, ali da li će i kada to biti realizovano, nije pitanje trenutno za Dom omadine.

Za obe dvorane, i „Šumadiju”, ali i „Pionir” pominjani su strani investitori, koji bi uložili novac u njihovu adaptaciju. Od kada ste na čelu Doma omladine, jeste li imali bilo kakav sastanak sa tim investitorima?

– Ne, nikakvih kontakata nije bilo sa nama.

Koji su najveći investicioni problemi Doma omladine?

- Problema je više. Zgrada u Ulici Branka Radičevića bi takođe, morala da se sredi. Sa tim projektom konkurisali smo kod Ministarstva, ali nam projekat nije prošao. Ideja postoji da se digne tavan, ali bez pomoći države teško će doći do realizacije tog plana.

Jedna od ideja je da se osnuje Muzej „Smaka” u Domu... Idejno rešenje tog projekat se privodi kraju. Ideja ja da postavka bude po celom Domu omladine, ali tako da ne narušava ostale programe.

Koliko je trenutno zaposlenih u Domu omladine?

- U ovom trenutku stalno zaposlenih je 26, a na ugovoru imamo još petoro radnika. Kad bi svi radili svoj posao to je optimalan broj radnika, i za mnogo veće i ambicioznije programe, od onih koje planiramo do kraja godine.