Na drugi dan Božića centralna naselja  grada na Lepenici ostala su bez grejanja. Kvar je otklonjen tek nakon 48 sati. Samo dva dana kasnije pojavio se isti problem, ovoga puta kvar je brže otklonjen.

- Isključuju se jedni kotlovi, pale drugi, sad svi rade. Samo smo promenili kotao. Već je sve popravljeno, kaže Milan Ćirović, direktor „Zastava Energetike“.

Nije, međutim, baš tako. Preduzeće koje je u vlasništvu Republike Srbije grca u problemima, a oni su ove zime počeli da se prelamaju o leđa Kragujevčana.

Prognoze kažu da će za nekoliko dana stići još jedan hladni talas, korisnicima centralnog grejanja u Kragujevcu već na tu najavu se uvlači zebnja hoće li im stanovi ostati hladni. Gradom su već počele da kolaju priče kako nema dovoljno uglja, te da je Enetgetici isključen gas...

Kotao 4 kvario se tri puta za tri nedelje? Šta se dešava?

- Taj kotao je star 50 godina. Remontujemo ga svaki dan. Nažalost, u ovakvim uslovima rada, kada taj kotao radi, recimo, deset sati, već uveče mora da se remontuje. Da bi se ujutru upalio mora biti remontovan, posle bilo kakvog rada u toku sezone.

Drugim rečima, remonti na kotlu su non-stop. Ako Vam nije jasno dođite da vidite kako to izgleda. Oprema je stara 50 godina i morate da razumete da je to termo-elektrana – a ne toplana. To nema veze sa toplanom i ovih pet kojih imamo na vanmatičnoj lokaciji, koji se nikad nisu pokvarili, zadnjih 5-6 godina, rade svaki dan. Na dugme ih radnik pali.

Ovo je kotao koji je ostao još iz „Zastave”, nešto staro, nešto što treba da proizvodi struju, a ne da greje -  takva je tehnologija. Nažalost, taj problem traje već 50 godina u Kragujevcu.

Nije li krajnje vreme da se nešto preduzme?

- Ova oprema koju sad imamo, po jednom megavatu, košta blizu pola miliona evra. A mi imamo instalisanih 350 megavata, a koristimo 125, pa izračunajte kolika bi to bila investicija. To je pitanje za vlasnika, za Vladu Republike Srbije, a ne za mene. Ne mogu da Vam odgovorim na to pitanje.To su vrlo ozbiljna pitanja, a ovo o čemu mi sada razgovaramo, o remontima i kvarovima, dešava se svake godine, svake grejne sezone, to nije ništa novo.

Priča se da su zalihe uglja na niskom nivou, da nema dovoljno energenata, a ni gasa. Kakva je situacija?

- Mi gas trošimo za sagorevanje, zalihe gasa ne mogu da opadnu. Imamo i uglja i gasa, imamo svih energenata. Dođite da vidite. Mi nikad više zaliha nismo imali. Imali smo 50 hiljada na početku grejne sezone. Tako da Kragujevčani mogu da budu mirni.

Pročitajte i:

Centralno grejanje: Građani bez obaveze da plaćaju račune

Isporučioci toplotne energije imali su obavezu da do 29. decembra 2016. zaključe pojedinačne ugovore sa potrošačima – građanima. Dosad nijedna toplana nije ispunila tu obavezu

Završen je raspust, đaci su u školama ali u pojednim školama nemaju grejanja. Najveći problemi su i OŠ „Radoje Domanović” i Ekonomska škola. Gde je nastao problem?

- To su kvarovi na sekundarnim instalacijama, gde dolazi do pucanja cevi ili nekog  drugog kvara. Tu već imamo problem sa instalacijom, u toku je rešavanje, ekipe su tamo, to radi gradsko održavanje.

Koliko znam, u ovom momentu, u osnovnoj školi „Radoje Domanović” kvar je na nekim pumpama. To nema veze sa problemom koji je bio u centralnom gradskom području.

Nažalost, retko koja stambena zgrada u Kragujevcu ima održavanje. Obaveze „Energetike”  su do izmenjivača - mi naravno izlazimo na teren kad god građani pozovu -  to nije problem, ali ima puno podstanica gde ne možemo da uđemo uopšte.  Distribucija je do podstanice - mi imamo energije, imamo kapaciteta, imamo sve i radimo potpuno normalno.

Šta se dešava sa ugovorima sa korisnicima daljinskog grejanja? Istekao je zakonski rok za potpisivanje ugovora, koji je bio do kraja 2016. godine.

Pogledao sam sve papire i obaveze koji se tiču ovih ugovora. Do 31. decembra imali smo obavezu po Zakonu o Energetici da sa svima potpišemo ugovor.

Taj uslov ne možemo da ispunimo zato što Gradsko veće, jednostvano,  nije usvojilo odluku o snabdevanju grada toplotnom energijom. Mi smo njima poslali dopis da tražimo da se taj rok produži zbog toga što nije doneta odluka. Odluka još nije doneta!

Bez te odluke nemamo pravo da potpisujemo ugovore. Kontaktirali smo i Poslovno udruženje toplana Srbije i mislim da je samo Subotica to do sada rešila.