- Radnici su ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim, poručio je sindikat „Nezavisnost”  fabrike FCA u Kragujevcu,  nakon prekida štrajka. Dokument koji su, nakon višenedeljne obustave rada, potpisali Samostalni sindikat, poslovodstvo kompanije Fijat i Vlada Srbije radnici još uvek nisu imali priliku da vide.

- Sporazum nismo videli, iz nekog razloga se krije. Ako u sporazumu piše to što se govori, ne vidim razloga da se krije. Ako je rečeno da se plata uskladi sa inflacijom, to nije povećanje, to je samo vraćanje na početak godine, kaže Zoran Stanić, predsednik sindikata „Nezavisnost” u FCA.

Dodaje da sledeći štrajk neće voditi sa Zoranom Markovićem, predsednikom samostalnog sindikata metalaca „FIAT automobila Srbija. Najavljuje i tužbe čim im bude predočen sporazum.

Šta su radnici dobili nakon štrajka?

- Ništa! Prvi problem je što još nismo videli Sporazum. Marković je rekao jedno, a nešto sasvim drugo smo čuli od premijerke Ane Brnabić. Nije jasno šta kriju.

Jedan od ciljeva je da će se formira komisija, a svi iz iskustva znamo da se kod nas komisije formiraju da bi se nešto sakrilo. Više puta smo rekli da nema potrebe za formiranjem komisije pošto su italijanski stručnjaci još pre nekoliko godina uradili analizu, i odredili koliko radnika treba da ima i ko radi koju operaciju - to je funkcionisalo odlično. Dakle, rešenje je da se prime novi radnici i da se sve vrati u prvobitno stanje. Ovako su radnici, a biće i ubuduće, preopterećeni. 

Nema potrebe za novim modelom

Mi u ovom trenutku nemamo još potrebe za novim modelom, iako ga mnogi traže. Svaki auto koji se pravi radi se poznatog kupca. Pet punih godina proizvodimo osnovni model, a tek nedavno smo dobili restajling modela. Predviđeno je da se bar još dve godine proizvodi restajling. Dok prodaja dobro ide nema potrebe za novim modelom.

Tek za dve godine, možemo očekivati novi model, kaže naš sagovornik.    

Kako je Vlada mogla da dozvoli sporazum kojim se krši Zakon o radu? To se, pre svega, odnosi na pravo na štrajk.

- To je pitanje za Vladu. Nama su se nudili evropski sindikati da budu posrednici. Primera radi, Unija evropskih sindikata „Industrijal” je želela da bude posrednik. Jasno je da je nama Vlada poslodavac, dakle, samim tim ne može da bude i posrednik. Nažalost, naša reč se ne čuje, a nekima ne odgovara da se uključi i treća strana.

Nije prvi put da se otvoreno krši Zakon o radu. Valjda je normalno da se onaj ko se ne pridržava Zakona bude kažnjen. Međutim, ovde je situacija ipak drugačija.

Zašto su svi ugovori u Fijatu tajna, pa čak i ovaj sporazum?

- Sva dokumenta krije Vlada, i takvi ugovori se potpisuju i u drugim zemljama. To moramo da prihvatimo, to je tako.

Međutim, dve stvari su ovde bitne. Prva je da niko nije video Sporazum, a svi znaju šta piše u njemu. Drugo je da svi znaju da je Fijat oštetio državu, a na pomen da će Fijat napustiti Srbiju svi su u panici. Pa zašto, ako Fijat samo šteti državu, ajde da ih oteramo!

Mi želimo da Fijat ostane u Srbiji, ali ako je uslov da mi budemo robovi, onda neka im je srećan put.

U nizu informacija, ostaje tajna kolika je zaista plata radnika Fijata. Bruto, neto, ko god da računa jasno je da Fijat ne plaća ni pola onih obaveza koji su dužni na izmire ostali poslodavci.

- Do skora je to bila velika tajna i pretili su nam otkazom ako je „odamo”.  Tu „tajnu” otkrio je Zoran Marković, kada je u decembru izjavio da se plata povećava na 35.500 na 38.500 dinara. Nakon toga, napravljen je novi aneks ugovora, ali tako što su radnici ulazili jedan po jedan u kancelariju i potpisivali ugovore, kako niko ne bi video koliko ovaj drugi ima platu – a svi imaju iste u dinar.

Pretpostavljam da sve buni bruto i neto – mi imamo plaćen ručak u fabrici, a pored toga dobijamo kažu „topli obrok”, koji treba da bude 20 odsto od republičkog proseka. Time je osnovica smanjena, pa se samim tim i prekovremeni rad plaća manje. Te pare koje nam daju kao „topli obrok”, pošto hranu već imamo, trebalo bi da uđe u osnovicu. Onda ne bi bila više 28.000 neto, nego  35.000 dinara.   

Pominjali ste i da je Samostalni sindikat vodio tajne razgovore sa Fijatom u maju i junu?

- Nemamo nikakav dokaz, ali mislimo da je tako počelo.

Najavili ste tužbu protiv Zorana Markovića?

- Mi prvo moramo videti Sporazum, pa na osnovu njega videti da li ima elemenata za tužbu. Naši radnici smatraju da su prevareni. Kada je najavljena, ona „radikalizacija” štrajka, odlazak pred opštinu, svi su se složili da se nastavi sa štrajkom, da se ne ulazi u fabriku. To je isto najavljeno i  dogovoreno sa drugom smenom u 17 časova, tog dana. Tada je rečeno da samo radnici mogu da odluče o nastavku štrajku. A Marković je potpisao prekid štrajka, dva sata nakon tog dogovora.

Dakle, štrajkači su odlučili jedno, a štrajkački odbor postupio potpuno suprotno.

Da li će nadalje pozicija radnika biti nezavidnija nego što je bila pre štrajka?

- Lično mislim da je bolje. Zašto? Pre dva meseca je naslov u novinama bio da su radnici Fijata u Kragujevcu zadovoljni i platom i uslovima rada. Tada su u to poverovali i građani Srbije, ali i direktori u Italiji. Sada bar svi znaju kakva je situacija u fabrici. Sad se zna da su nam plate nikakve, da smo preoptereći, da radimo ko „crnci”. Kad je to otkriveno, možda se nešto i reši...

Hoće li Fijat otići iz Kragujevcu nakon isteka ugovora?

- Teoretski je moguće, ali bi to bilo samoubistvo Fijata, koje bi ih koštala milijardu evra. Dakle, ja u to ne verujem.