Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov smatra da se hitno mora naći rešenje „za neprihvatljivu situaciju u kojoj Nebojša Arsenijević ostaje na funkciji rektora Univerziteta u Kragujevcu“.

Ona je od Muamera Zukorlića, predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, informatički razvoj i tehnološko društvo, zahtevala danas da hitno sazove sednicu ovog odbora.

- Odbor mora dati odgovor na činjenicu da je čovek poznat po fašizmu, govoru mržnje, bahatom ponašanju i nepotizmu, dobio podršku da još jedan mandat bude odgovoran za funkcionisanje jednog od najvećih univerziteta u zemlji , navela je Jerkov, a prenosi Demokratska stranka.

Dodaje se i da „nadležne institucije ne smeju da ćute kada fašisti vode univerzitete, kada rektori prete, ucenjuju, otpuštaju i šikaniraju najbolje naučnike“.

- Autonomija univerziteta ne odnosi se na ovakve skandalozne pojave, ocenjuje Jerkov i dodaje da je ukoliko je potrebna promena Zakona o visokom obrazovanju da bi se ova situacija rešila, Odbor je taj koji mora da je predloži Skupštini.

Po njenom mišljenju „sve drugo je saučesnistvo i podrška fašizmu, bahatosti i srozavanju visokog obrazovanja“.

- Kao članica i bivša predsednica Odbora ne želim u tome da učestvujem, a predsednik na to nema pravo da nas tera, navela je poslanica Demokratske stranke u saopštenju.

 

Pročitajte i: Nebojša Arsenijević, rektor još tri godine