Akcija besplatnih pregleda u bolnicama u Srbiji počela je juče. Tri klinička centra, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, i još 58 opštih bolnica do 16 sati primali su sve pacijente.

Pregledi su obuhvatali merenje nivoa šećera u krvi, pritiska i EKG. Iz ministarstva najavljuju da će se ovakve akcije ubuduće sprovoditi jednom mesečno. Ekipa N1 bila je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i Bolnici Dragiša Mišović, nigde nije bilo većih gužvi.

Bolnice širom zemlje otvorile su vrata za sve, pa i za one bez zdravstvenih knjižica. Na ulazu, pacijente je čekao lekar sa kartonom koji uzima samo njihovo ime i prezime i upućuje ih na pregled. U karton se, po završetku pregleda, upisuju svi rezultati i ukoliko je potrebno, građani se upućuju na dalje lečenje.

U ministarstvu o akciji govore kao o „besplatnoj”, međutim i nije baš tako. Troškovi rada sestara, lekara i potrošnog materijala, verovatno će se finansirati iz budžeta, kažu u RFZO, drugim rečima, besplatne preglede opet će na kraju platiti građani.

Sa druge strane, većina pacijenata koji su potražili savet lekara zadovoljno je ovom akcijom. Prvi utisci su da građani Srbije ne posvećuju dovoljno pažnje svom zdravlju, pošto su lekari kod većeg broja ljudi koji su došli na pregled otkrili dijabetes, a da oni prethodno nisu ni znali da imaju tu bolest.

- Pacijenti su motivisani da urade ove preglede, izuzetno su zadovoljni. Nažalost ili na svu sreću kod jednog broja pacijenata koji nisu znali da imaju šećera u krvi, otkrili smo visoke vrednosti šećera u krvi, izjavila je direktorka Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Od nelečenog ili loše lečenog dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 ljudi. To je samo jedan od razloga zbog kojih ministarstvo najavljuje uvođenje besplatnih pregleda svake treće nedelje u mesecu.

- Mislim da će se za sledeću akciju, koja će biti u par narednih nedelja od toga biti uključeni i domovi zdravlja i Klinički centar Srbije. Gde ćemo, ponavljam, još jednom izmeriti vrednost šećera u krvi, uraditi EKG izmeriti pritisak, poslušati pluća i srce, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sledeća akcija besplatnih pregleda biće održana u prvoj nedelji oktobra, a planirano je da se ovakve akcije ubuduće sprovode jednom mesečno.