U više gradova u Srbiji juče su bile blokirane ulice i veće saobračajnice na sat vremena u znak protesta zbog visoke cene goriva.

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a blokada saobraćaja je bilo u Beogradu, Smederevu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Batočini...

Građani su u tim mestima blokirali glavne saobraćajnice i mostove.

U Kragujevcu je bila blokirana raskrsnica kod Velikog parka i ulaz u grad iz pravca Batočine kod Krsta. Takođe, automobili su stali i u Ulici Svetozara Markovića, ali i nekoliko manjih ulica van centra grada.

Blokiran je bio i putni pravac od Male Vage ka Stanovu, deo magistralnog puta ka Kragujevcu i Čačku.

Pojedini vozači na svojim automobilima imali su zalepljene nalepnice „Nestalo mi goriva”.

U Smederevu je bila blokirana glavna gradska ulica, između „Danubiusa” i Centra za kulturu. Blokada je napravljena i na raskrsnici kod Lipske rampe...

U Kraljevu su blokade organizovane u Ulici Dimitrija Tucovića, na magistralnom putu Kraljevo – Čačak, kod Tempa, i na putu Kraljevo – Kragujevac, kod Kamidžorskog mosta.

Na društvenim mrežema građani su tokom blokade upozoravali da im uglavnom saobraćajci, ali i civili kamerama snimaju registarske tablice.

Protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara i da je on među najskupljim u regionu, iako su plate u Srbiji daleko od evropskog proseka.

Nakon protesta oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović:

- Nažalost, imali smo priliku da vidimo kako jedan broj veoma neodgovornih ljudi pokušava da u potpunosti parališe i zaustavi saobraćaj u pojedinim gradovima naše zemlje. Imali smo priliku da vidimo da samo dva ili tri vozila blokiraju i po čitave kolone i ugrožavaju prava drugih građana.

Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.

Da podsetimo, zahtevi građani su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme da prelazi 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Oni takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.