Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će fabrika „Fijat Krajsler automobili” ostati u Kragujevcu i posle isteka desetogodišnjeg ugovora.

Ona je dodala da će ova kompanija ipak poslovati pod drugačijim uslovima, koji će biti „u interesu građana Srbije”.

Novi dogovor između torinske fabrike i državnih zvaničnika trebalo bi da uveća gradski i državni budžet za više milijardi dinara, u zavisnosti od poslovanja ove kompanije.

Brnabić je istakla da je država preuzela ulogu medijatora u pregovorima između sindikata i poslovodstva „Fijata” prošlog leta i da je tada izdejstvovala da se potpiše novi, trogodišnji ugovor. To je, po njenim rečima, prvi put da su predstavnici „Fijata” javno govorili o produžetku saradnje.

Iako javnosti nisu predstavljeni detalji novog ugovora, „Večernje novosti” nezvanično pišu da će se najvažnije izmene ticati ukidanja beneficija koje je ova kompanija imala od države i grada Kragujevca.

Kompanija „Fijat Krajsler automobili” je potpisivanjem prvog ugovora bila oslobođenja poreza na imovinu i urbanistički plan, ali i poreza na isticanje zaštitnog znaka. Kako se obeležja ove kompanije nalaze na svakom koraku u gradu, lokalni budžet bi bar po tom osnovu trebalo značajno da se popravi.

Međutim, nije „Fijat” dobio samo značajne olakšice od Grada, već i od države Srbije.

Tako Srbija plaća pune doprinose za oko 2.500 radnika, dok bi novim ugovorom, srazmerno vlasničkom udelu, kompanija trebalo da plaća i porez na dobit, PDV i imovinu.

Budući da rok kada ističe desetogodišnji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između države Srbije i „Fijata” ističe 29. septembra, pretpostavlja se da će do tada biti rešeno i pitanje novog modela. Kako su do sada novodili u sindikatu od početka proizvodnje aktuelnog modela „500 L” potražnja za ovim automobilom nije značajno oscilirala, ali se svi stručnjaci slažu da je vreme za proizvodnju novog.

To će, po pisanju „Novosti” najverovatnije biti deo novog ugovora, ali se smatra da će Srbija, srazmerno svom ulogu u fabrici, morati da učestvuje u izradi novog modela.