Šteta nakon požara u kragujevačkoj Gimnaziji je oko 20 miliona dinara, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon obilaska Gimnazije.

On je precizirao da je za građevinske radove neophodno oko 14 miliona dinara, a da je ostatak za opremu.

- Ovo je jedna od najboljih škola u Srbiji, Kragujevac će sa Suboticom za godinu i po dana biti u programu Međunarodne mature, naglasio je Šarčević i dodao da će obnova Gimnazije umnogome biti olakšana, jer je škola sa pet projekata već aplicirala kod Ministarstva prosvete i dobila neophodne saglasnosti.

- Direktorka me je obavestila da su već aplicirali kroz redovne projekte za sredstva koja daje Ministarstvo prosvete, da su pribavljene sve dozvole. To nama omogućava da možemo odmah da preusmerimo sredstva iz budžeta i budemo glavni nosioci posla, rekao je Šarčević.

Ministar je dodao da su pomoć ponudili mnogi privrednici, građani, te da je ova nesreća pokazala i dobru stranu, a to je solidarnost ljudi.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić naglasio je da je požar u Gimnaziji potresao sve Kragujevčane i da je najvažnije sada da se svi fokusiraju na rekonstrukciju, kako bi se omogućilo da škola počne sa normalnim radom i da deca ne gube nastavu.

- Grad će pomoći finansijski i organizaciono, rekao je Nikolić i dodao da je ovo možda idealna prilika da se uđe u ozbiljniju rekonstrukciju zgrade kragujevačke Gimnazije, koja je pod zaštitom države.

Požar u kragujevačkoj Gimnaziji, koji je izbio pre tri dana, podmetnuo je N.G, a izgorele su zbornica, kabinet direktora, računovodstvo i jedna učionica.

U Gimnaziji se trude da zgradu što pre dovedu u stanje da učenici mogu da nastave sa nastavom.

- Da li ćemo krenuti 9. ili produžiti za nekoliko dana, da bi se i mirisi uklonili, odlučićemo zajedno sa Ministarstvom prosvete, odnosno školskom upravom, istakla je direktorka Gimnazije Slavica Marković

Ministar prosvete je, nakon što je obišao Gimnaziju i razgovarao sa zaposlenima, održao sastanak sa predsednicima lokalne samouprave - gradonačelnikom, njegovim pomoćnicima, rukovodiocem školske uprave, načelnikom šumadijskog upravnog okruga i drugima - kako bi obnova kragujevačke Gimnazije bila što pre završena.