Kako ćemo se grejati ove zime? Većina građana Srbije brine brigu još od početka maja, kada je prema brojnim pokazateljima najčešća kupovina drva i uglja, a sve češće i peleta. Kako odmiče godina, tako i cene energenata skaču, a poslednja vest je da će oni koji se greju na struju ove godine često gledati u strujomere i proveravati kada je skupa, a kada jeftina struja.

Jedno je sigurno, ma koji energent koristili za grejanje svog doma, ono je iz godine u godinu sve skuplje.  

Agencija za energetiku Srbije nedavno je saopštila da će najveće troškove energije za grejanje imati domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i propan butan gas. Kako se navodi, za nabavku energenata ili energije u grejnoj sezoni oni koji se greju na ovaj način moraće izdvojiti po 128.000 dinara.

Najniže troškove energije za grejanje, za stan od 60 kavdrata, sa prosečnom izolacijom, do 20 stepeni, u grejnoj sezoni 2017/2018. prema cenama iz oktobra 2017. imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.500 dinara po metru kubnom) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto.

 - U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 37.000 dinara za sezonu, stoji u saopštenju.

Povoljno je, kako navode, grejanje i na prirodni gas (42.000), čija je dodatna prednost i komfor koji pruža, a nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (47.000 do 50.000 dinara).

Veće troškove, oko 60.000 dinara, imaće domaćinstva koji koriste skuplje ogrevno drvo čija je cena 6.200 dinara po metru kubnomi imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 66.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

- Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na oko 69.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva, navodi se u saopštenju.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara, na 20 stepeni, u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji).

Svi navedeni troškovi će biti niži ili viši, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost manja ili veća, ukoliko su vam stan ili kuća bolje ili lošije izolovani, ukoliko grejete kraće ili duže vreme od ovde navedenih.