Sindikalna organizacija „Zastava oružje”, u četvrtak, 10. maja, organizuje protest povodom usvajanja Zakona o naoružanju i vojnoj opremi, u Beogradu ispred Narodne skupštine Republike Srbije od 11 do 13 sati.

Na put za Beograd prijavilo se 1.200 radnika, koji će svoj protest iskazati s obzirom na to da do sada nije prihvaćen zahtev radnika da se fabrika „Zastava oružje” AD izuzme iz postupka najavljene privatizacije.

Polazak se planira za četvrtak, u 8 sati, ispred zgrade muzeja „Stara livnica”. Kako je najavljeno za sada je obezebeđeno 25 autobusa za prevoz učesnika protesta.

Da podsetimo, sindikalci su još pre mesec dana tražili odgovore od nadležnih Ministarstava i Vlade Srbije, da se ne oglušuje o radničke zahteve, te da ne bude nemi posmatrač fabričke devastacije.

Pored zahteva za izuzimanje iz postupka najavljene privatizacije, između ostalog, Oružari su tražili i odgovore zbog čega se pokazatelji poslovanja za 2017.god. od radnika kriju kao najveća tajna, zašto je sve manja uposlenost izražena u svim fabričkim celinama i zašto se Ministarstvo odbrane saglašava da rukovodstvo gasi lovački i sportski program?

Postavljeno je i pitanje zašto je raskinut ugovor za plasman robe na američko tržište i zbog čega je izvoz sve manji, koliko fabrika ima avansiranih i potpisanih ugovora za 2018. godinu, kao i zašto se ništa ne preduzima da se spreči pad kvaliteta proizvoda, čak i onih koji su do sada imali potpunu pouzdanost.