Izgradnja puta Pojate – Preljina, sigurne ženske kuće ili bioenergane, dolazak stranih investitora, izgradnja istorijskog grada Ras u Dublju i Popinsamo, samo su neka od neispunjenih obećanja političara iz Kruševca i okoline.

Da političari olako daju obećanja, nisu svesni odgovornosti za to što obećavaju jer ne snose nikakve posledice, jedan je od zaključaka projekta „Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu“, koji je sproveo Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac.

U okviru projekta analizirano je 10 obećanja koja su političari iz Kruševca, Trstenika i Varvarina, odnosno lokalnih samouprava koje su bile obuhvaćene projektom, davali od lokalnih izbora 2012. godine do 2017. godine. 

- Naša analiza je pokazala da političari olako daju obećanja, pogotovu tokom predizborne kampanje, zato što ne snose kasnije nikakve posledice. Nisu svesni svoje odgovornosti za izrečeno obećanje. Zaključili smo da većina obećanja nije ispunjena, odnosno i kada je ispunjena to nije učinjeno u obećanom roku već znatno kasnije. 

Sve ovo je dokaz niskog nivoa demokratije u našoj zajednici, slabo razvijene političke kulture, ali i dobro poznatog sindroma „brzog zaboravljanja birača“ na koji političari najčešće „igraju“, kaže Slaviša Milenković, predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

Novinari CINK-a analizirali su obećanja koja se odnose na otvaranje fakulteta u Kruševcu, izgradnju puta Pojate – Preljina, izgradnju sigurne ženske kuće, izgradnju bioenergane, otvaranje Pozorišta za decu, proveru svih privatizacija u Kruševcu, prodaju preduzeća, dolazak stranih investitora, izgradnju vrtića u Obrežu, i izgradnju istorijskog grada Ras u Dublju i Popini. 

- Otvaranje fakuleteta je, recimo, obećano za oktobar 2017., ali je prijem studenata odložen za ovu godinu. Od izgradnje puta Pojate – Preljina i istorijskog grada Ras još vek nema ništa. Neki investitori su došli, ali to nije ni izbliza onaj nivo ulaganja koji je obećan, priča Milenković.

Pored toga, u okviru projekta, koji je finsijski podržan od strane Evropske unije I realizovan uz pomo organizacije “Evrokontakt”, uradjeni u objavljeni profili 61 političara i političarke iz Kruševca, Trstenika i Varvarina. Ideja je bila da se lokalni političari, koji su neretko nedovoljno poznati javnosti, kroz objavljivanje njihovih političkih biografija, imovnih karti, funkcija koje su obavljali, približe gradjanima.