Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovestima. Od velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Pravoslavni hrišćani u nedelju obeležavaju Vaskrs.

Farbanje jaja

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja jeste farbanje jaja za Vaskrs. Domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi.

U Srbiji danas će preovlađivati sunčano i veoma toplo vreme, uz vetar slab i umeren, južni i jugoistočni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura će se kretati od 16 stepeni ujutru uz tendenciju rasta do maksimalnih 30 stepeni Celzijusa tokom dana.

Ipak, tokom noći doćiće do postepenog povećanja oblačnosti, a u subotu se očekuje hladnije, umereno i potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom.

U nedelju i početkom naredne sedmice svežije, promenljivo oblačno, u nedelju suvo, a u ponedeljak i utorak sa pojavom kratkotrajne kiše ili pljuskova.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike mogu usloviti pojačane tegobe kod srčanih bolesnika, a oprez se savetuje i astmatičarima naročito u poslepodnevnim časovima.

Kod meteoropata su mogući pospanost i malaksalost. Preporučuje se adekvatno odevanje i umerena fizička aktivnost. U saobraćaju je neophodna povećana pažnja.