Vreme će sve do 9. avgusta biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni. Hidrometeorološki zavod najavljuje za vikend lokalno i oko 41 stepen. Tople će biti i noći, u većini krajeva tropske, najniža temperatura biće iznad 20 stepeni

Ovakve vremenske prilike nepovoljno utiču na sve hronično obolele i osetljive osobe. Lekati naročit oprez se savetuje srčanim bolesnicima.

Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna.

Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su lekara građanima kako da bolje podnesu letnju vrućinu koja se  danas i narednih dana očekuje.

Savetuje se osvežavanje voćnim napicima, mineralnom vodom, uzimanje sladoleda, lubenica, dinja, voća, voćnih salata, čorbi od povrća.

Građanima se savetuje i da za osveženje ne koriste vodu sa javnih česmi jer je kvalitet vode na tim alternativnim tačkama pri tako visokim temperaturama promenljivog kvaliteta.

Auto moto savez Srbije upozorava vozače da voze oprezno. Onima koji idu na duži put preporučuje se da na svakih 100 do 150 km naprave pauzu u vožnji.

- Pre puta prekontrolišite ispravnost vozila, a u ovim vrelim danima češće kontolišite rashladnu tečnost, nivo ulja u motoru i kočnom sistemu, kao i pritisak u gumama. Za sve informacije o stanju na putevima pozovite 1987, navodi se u saopštenju AMSS-a.

Ujedinjeni sindikati Srbije (USS) Sloga zatražili su od države i poslodavaca poštovanje zakonskih normi i preporuka za rad u uslovima ekstremnih vrućina pošto se u narednim danima očekuju veoma visoke temperature koje će prelaziti preko 40 stepeni, i pozvali radnike i sindikate da inspekciji rada prijavljuju kršenje prava.

- Od države i inspekcije rada očekujemo da spreče temperaturni udar na radnike kroz punu i pojačanu mobilnost u kontroli poslodavaca koji zapošljavaju radnike na otvorenom, gradilištima i slično, ali i u fabrikama poput južnokorejske Jure, italijanskog Geoksa ili kruševačkog Trajala, gde su radnici zbog ukazivanja na kršenje odredbi iz zakona o zaštiti zdravlja na radu dobijali i otkaze, navodi se u saopštenju.

Sloga poziva radnike i sve sindikate da prijavljuju kršenje prava inspekciji rada, i da u onim slučajevima gde izostaje reakcija države, upotrebe sva zakonom dozvoljena sredstva i aktivnosti, uključujući i legitimno pravo na obustavu rada.